Περισσότερο από τέσσερις αιώνες στην όχι και τόσο μακρινή Αίγυπτο, οι γιατροί της εποχής χρησιμοποιούσαν ηλεκτροφόρα ψάρια για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινες πλάκες με οδηγίες για μια τεχνική ανακούφισης του πόνου, η οποία βασιζόταν στην χρήση ηλεκτροφόρου σοκ από ψάρια.

Παρόμοια, στην εποχή του Σωκράτη, αυτή η τεχνική χρησιμοποιούταν για να ανακουφιστούν οι πόνοι από αρθρίτιδα και οι πονοκέφαλοι.

Παρόλα αυτά η ηλεκτροθεραπεία και ειδικότερα η ηλεκτροδιέγερση αναπτύχθηκε ταχύτητα μόνο μετά την Γαλλική Επανάσταση όταν οι Ιταλός φυσιοθεραπευτής Luigi Galvani έκανε επιστημονική επίδειξη για πρώτη φορά την σύσπαση μυών το 1791.

Σήμερα υπάρχουν πολύ καλύτερες (και μικρότερου ρίσκου) μέθοδοι για να εφαρμόσει κανείς τα οφέλη του ηλεκτρισμού προκειμένου να σταματά να πονάει, να ηρεμεί, και να επανέλθει πιο γρήγορα μετά από έντονη φυσική άσκηση.

H μοντέρνα ιατρική έχει αναπτύξει τη μέθοδος της ηλεκτροθεραπείας -  μια τεχνική η οποία μιμείται μια φυσική διαδικασία του σώματος που ελέγχεται από τον εγκέφαλο, και η που δημιουργεί μυϊκές συσπάσεις οι οποίες βοηθούν στην θεραπεία, χαλάρωση ή στην ενδυνάμωση.

 

Πως λειτουργεί η ηλεκτροθεραπεία;

Η ηλεκτροθεραπεία έχει διάφορες εντάσεις και κυμαίνεται ανάλογα με την πάθηση. Το ζητούμενο είναι να προκαλέσει μια φυσιολογική σύσπαση χωρίς να πειραχτεί οποιοδήποτε νεύρο του συστήματός μας.

Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτροθεραπείας: η λεγόμενη TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) και η EMS (Electrical Muscle Stimulation). Η πρώτη ανακουφίζει τον πόνο τονώνοντας την παραγωγή ενδορφινών ενώ η δεύτερη στοχεύει μύες μεσω σύσπασης. Ο πρωταρχικός στόχος του EMS είναι να ενδυναμώσει τους μυς επιπρόσθετα όποιας φυσικής άσκησης ή σαν μέρος της μυϊκής αποκατάστασης.

Πως όμως η ηλεκτροδιέγερση δρα κατά του πόνου;

Η ηλεκτροδιέγερση των νεύρων παράγει ενδογενή αναλγητικά (κάτι σαν να λέμε, ότι ο οργανισμός σας παράγει τη δική του ασπιρίνη). Αυτές οι ουσίες ουσιαστικά "σκοτώνουν" το πόνο και παράγονται με φυσικό τρόπο από το σώμα, όταν τις χρειάζεται. Πρόκειται κυρίως για ενδορφίνες οι οποίες δρουν σαν οπιοειδή και ελέγχουν την αντίδρασή μας στον πόνο, στρες και τα συναισθήματα.

Με απλά λόγια, η ηλεκτροδιέγερση μπορεί να μπλοκαρει την μετάδοση της πληροφορίας του πόνου στον εγκέφαλο, μέσω της έκχυσης ουσιών που τον «ακυρώνουν».  Ετσι, το αίσθημα του πόνου αρχίζει μα μειώνεται μέχρι που εξαφανίζεται.

Επιλέγοντας το ακριβές είδος ρεύματος και την έντασή του, ο γιατρός που εφαρμόζει την ηλεκτροδιέγερση μπορεί να στοχεύσει την ακριβή αναλγητική δράση στην περιοχή που πονάει.

Όμως, η τεχνολογία έχει τόσο πολύ προχωρήσει, που πλέον μπορεί να το κάνει και κάποιος από μόνος του. Η συσκευή Bluetens είναι ένα παράδειγμα. Διαθέτοντας προγράμματα για πάνω από 100 είδη προβλημάτων, το μόνο που κάνει κανείς είναι να επιλέξει το είδος και τη περιοχή του πόνου, να τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια στην περιοχή που πονάει και να πατήσει το κουμπί.

Το Bluetens θα κάνει τα υπόλοιπα και θα απαλλάξει την πληγείσα περιοχή από τον πόνο, άμεσα.

 Bluetens Ηλεκτροθεραπεία

Ποιός όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτροθεραπεία;

Βασικά ο καθένας μας. Η χρήση της κυμαίνεται από απλή μυϊκή χαλάρωση μέχρι έντονη μυϊκή ενδυνάμωση και αποθεραπεία. Ανεξάρτητα από τη κατάστασή σας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα:

  • Αν υποφέρετε από μυϊκούς πόνους και πόνους μετα από εγχείρηση. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτροθεραπεία, ένα από τα προγράμματα που υπάρχουν είναι να σταματήσει την μετάδοση των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο και να βοηθήσει το σώμα να συνεχίσει τις δραστηριότητες του όπως πριν.  
  • Αν μετα από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο οπού, κατά πάσα πιθανότητα δεν κάθεστε σωστά,  ένα πρόγραμμα ηλεκτροθεραπείας θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μυς.
  • Αν κάνετε οποιαδήποτε γυμναστική, ένα πρόγραμμα ηλεκτροθεραπείας θα σας βοηθήσει να μην πιαστείτε και να χαλαρώσει τους μυς σας.
  • Αν είστε αθλήτρια/της, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροθεραπείας το οποίο θα θα τονίσει και ενδυναμώσει τους μυς σας.

Για όλα τα παραπάνω, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό ή φυσιοθεραπευτή ο οποίος θα σας κάνει το ανάλογο πρόγραμμα. Μπορείτε όμως να το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι, στο γραφείο ή στο γυμναστήριο, με τις ειδικές συσκευές που πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Μια τέτοια συσκευή είναι το Bluetens, μια συσκευή τόσο μικρή αλλά τόσο αποτελεσματική που μπορείτε να κάνετε αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι, χωρίς να χρειαστείτε γιατρό και χωρίς να ξοδεύεστε.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να ενδυναμώσετε τους μυς σας μετά από χτύπημα στη κνήμη: το μόνο που χρειάζεστε είναι να κάτσετε με την πλάτη σε όρθια θέση, να έχετε τα πόδια σας παράλληλα και να ακουμπούν στο πάτωμα.

Εφαρμόζετε τα ηλεκτρόδια του Bluetens στην κνήμη σας και ανοίγετε την εφαρμογή στο κινητό σας. Επιλέγετε την περιοχή «Κνήμη», μετα επιλέγετε το πρόγραμμα «Φροντίδα» και πατάτε το κουμπί έναρξης.

Αυτό ήταν. Το Bluetens κάνει τη δουλειά του αθόρυβα, εύκολα και σας απαλλάσσει από τον πόνο αμέσως – ενώ εσείς βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε.

 Bluetens Ηλεκτροθεραπεία

Πόσο σύντομα βλέπετε αποτελέσματα;

Εάν ο στόχος σας είναι να ελέγξετε τον πόνο, το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο. Εξαρτάται βέβαια από τον τύπο του πόνου και που βρίσκεται.

Καθώς συνεχίζετε την θεραπεία, θα παρατηρήσετε ότι ο πόνος υποχωρεί σταδιακά, και μέσα με 3 εβδομάδες, δεν υπάρχει καθόλου.

Γενικά, μέσα σε 3-4 εβδομάδες και ανάλογα με το είδος του πόνου, την ένταση και το σημείο θα δείτε βελτίωση έως ολοκληρωτική απαλλαγή.

Έχετε ερωτήσεις; Σας άρεσε το άρθρο; Αν ναι και πιστευετε οτι κάποιος γνωστός σας μπορεί να επωφεληθεί απο αυτό μοιράστε το στο Facebook ή στο Instagram @electrolandlife - ή απλώς στείλτε μας τα σχόλιά σας.

Μέχρι την επόμενη φορά,

Ευάννα

Electroland.gr